'Formatiegesprekken niet helemaal openbaar'

Geschreven door Redactie
'Formatiegesprekken niet helemaal openbaar'

De nieuwe informateur Tjeenk Willink heeft de eerste gesprekken met fractievoorzitters over een nieuw kabinet. Over de inhoud zal hij niet zomaar naar buiten treden. Volledige openbaarheid bij formatiegesprekken bestaat volgens hem niet.

Tjeenk Willink praat met alle zeventien partijen in de Tweede Kamer. In volgorde gaat hij van klein naar groot. Hij doet dit omdat kleine fracties vaak een frisse blik hebben om een nieuwe bestuursstijl te ontwikkelen. 

Hij moet kijken of de vertrouwenscrisis in politiek Den Haag kan worden opgelost en de formatie uit het slop kan worden getrokken, nadat verkenner Kajsa Ollongren twee weken geleden was gefotografeerd met een formatiememo onder haar arm. Daarop stond onder meer: 'Omtzigt: functie elders?'

In een poging de onderste steen boven te krijgen, stemde de Kamer er uiteindelijk mee in om alle verslagen te openbaren van de gesprekken die de oud-verkenners hadden met de fractieleiders. Maar dat betekent niet dat de kabinetsformatie onder leiding van Tjeenk Willink ook openbaar wordt, zegt hij. "Ik sluit niet uit dat ik op gegeven moment zeg: zijn er dingen die we onder vier ogen moeten bespreken?"








Onze Ambassadeurs