Eerste maaibeurt voor hoger gras

Geschreven door Redactie
Eerste maaibeurt voor hoger gras

Vanaf eind mei wordt het hogere gras in Hoorn gemaaid, zoals sommige bermen, slootkanten en velden in parken. Dit gebeurt in fases. Al eerder waren de grasveldjes en bermen in woonwijken en parken, speelweides en hondenlosloopvelden aan de beurt. Hier wordt het gras iedere tien dagen gemaaid om het kort te houden.

Op plekken waar hoger gras kan blijven staan, maait de gemeente maar één keer of twee keer per jaar. Dat is gunstig voor planten en dieren zoals bijen en vlinders. Door het gras ook deels op te ruimen, krijgen bloemen en kruiden meer kans om er te groeien.

Aannemer maait het hogere gras vanaf eind mei


Medewerkers van de gemeente houden het gazongras kort op die plekken waar dat wenselijk is. Voor het maaien van het hoge en bloemrijke gras doet een aannemer dat voor de gemeente. Die maait het gras in drie periodes:

  • De eerste maaibeurt is eind mei. De aannemer maait alleen langs de randen en bij de kruispunten van de Provinciale weg, de Oostergouw en de Westfriese Parkweg.
       
  • De tweede maaibeurt is vanaf half juni. De aannemer maait dam alleen het gras dat tweemaal per jaar wordt gemaaid.
       
  • De derde maaibeurt is in oktober. De aannemer maait al het hoge en bloemrijke gras. Deze maaibeurt is gelijktijdig met de werkzaamheden van hoogheemraadschap voor het slootonderhoud.

Ecologische oevers

Op verschillende plekken in de Bangert en Oosterpolder en in de Kersenboogerd heeft de gemeente ecologische oevers aangelegd. In plaats van een beschoeiing staan hier verschillende oeverplanten. Deze oevers maaien we een keer in de twee jaar tijdens de laatste maaibeurt (oktober).

Onze Ambassadeurs