Berenklauw is aanhoudend probleem

Geschreven door Redactie
Berenklauw is aanhoudend probleem

Het is een probleem waar menige gemeente al jaren mee worstelt: berenklauw. Dat is de plant die bij aanraking met sappen brandwonden kan veroorzaken. Omdat gemeenten te weinig doen aan de bestrijding ervan zijn er steeds meer burgers die op de stoel van de lokale overheid gaan zitten.

Tot nu toe blijkt dat er nog steeds niets werkt tegen berenklauw. Terwijl genoeg mensen weten hoe gevaarlijk die plant is. Er is al zoveel belastinggeld naar de bestrijding van berenklauw gegaan, maar het werkt allemaal voor geen meter, zegt een inwoner van 't Gooi.

In Almere zijn sloten uitgediept en is het slib ernaast gelegd. Dat is nu een enorme kweekvijver voor berenklauw. Er staat een stuk van zo’n tweehonderd meter lang en tien meter breed vol metershoge berenklauwen. Het is net alsof de gemeente er expres niets aan doet, aldus een inwoner.

Inmiddels lijken de inzet van schapen en frequent maaien wel de beste oplossingen te zijn in de strijd tegen het woekerende plantje. En de inzet van varkens en schapen. Varkens zouden ook de wortels van de plant opeten, terwijl schapen alleen de plant zelf eten.

Berenklauw is een snelle groeier en heeft veel voedingsstoffen en vocht nodig. Hij pakt wat hij pakken kan. Het slib uit sloten laten ze eerst bezinken voordat ze het wegrijden. Als ze het ophalen nemen ze ook de berenklauw mee. Bij vorst sterft berenklauw af, om in het voorjaar weer op te komen.




Onze Ambassadeurs