Abrikozentijd, een heel gezond klein stukje fruit

Geschreven door Redactie
Abrikozentijd, een heel gezond klein stukje fruit

Het is zomer en dus abrikozenseizoen.

De abrikoos een fruit wat boordevol vitamines zit. Naar het feit dat de abrikoos heel gezond voor je is, kan je er natuurlijk ook super lekkere gerechten mee maken. Hieronder vind je drie heerlijke recepten die je kan maken in deze mooie zomerperiode.

Abrikozen crumble gebak

+- 9 personen
Ingrediënten
120 gram boter
270 gram bloem
60 gram suiker
20 gram amandelen (gehakt of geschaafd)
1 zakje vanillesuiker
Snufje zout
1 klein eitje
6 verse abrikozen
100 gram Abrikozenjam
Benodigdheden
Bakvorm 20 x 20 cm
Bakpapier
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier, dit kun je doen door het bakpapier iets vochtig te maken en te verfrommelen en vervolgens in de vorm te leggen.
Stap 2: Doe de bloem, amandelen, suiker, zout, vanillesuiker, boter en het ei in een beslagkom en klop het met een mixer met deeghaken tot een kruimelig deeg. Je kunt dit eventueel ook met je vingers doen. Verdeel ongeveer de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de schaal en druk aan. Druk het deeg langs de randen ook een cm of 2 omhoog. Verdeel de jam over de bodem.
Stap 3: Was de abrikozen, verwijder de pitten en snijd in stukjes. Leg de abrikozen op de jam en verkruimel het laatste gedeelte deeg er over. Bak de abrikozenkoek 40 minuten in de oven totdat hij mooi goudbruin en krokant is.
Tip: zijn er geen verse abrikozen verkrijgbaar? Neem van 300 gram abrikozen op sap en laat de jam achterwegen.

Gevulde abrikozen met mascarpone

10 stuks
Ingrediënten
5 verse abrikozen
10 theelepels mascarpone
Paar druppels honing
4 plakken parmaham
Verse basilicum
1 eetlepel pecannoten
Benodigdheden
Grillpan
Bereiding
Stap 1: Halveer de abrikoosjes en verwijder de pit. Bestrijk de snijzijde met een beetje olie en grill ze in een grillpan tot er mooie donkere strepen te zien zijn. Vul ze met een theelepel mascarpone.
Stap 2: Scheur de parmaham in stukjes en rol op. Leg deze op de mascarpone samen met een blaadje basilicum. Druppel er een paar druppels honing over en bestrooi met wat pecannoten.

Kalkoenrolletjes met abrikozen

4 stuks
Ingrediënten
4 gram kalkoenfilets
200 gram spek (16 plakken)
300 gram roomkaas
16 gedroogde abrikozen
2 eetlepels pecannoten
3 gedroogde vijgen
Snufje peper
Benodigdheden
Huishoudfolie
Prikkertjes
Bereiding
Stap 1: Verwarm de oven op 180 graden. Leg de kalkoenfilet op een plank en leg een stuk folie erop. Sla met een pan of deegroller iets platter en verwijder de folie. Snijd de abrikozen, pecannoten en vijgen in kleine stukjes en meng door de roomkaas met een snuf peper. Besmeer de bovenzijde van de kalkoenfilets hiermee.
Stap 2: Rol dan voorzichtig op en wikkel er om elke filet ca 4 plakken spek. Steek de zijkanten eventueel dicht met een prikker. Bak ze in een pan mooi bruin rondom in ca. 5 minuten. Leg ze dan in een ovenschaal en bak nog ongeveer in 20 gaar (afhankelijk van de dikte). Lekker met wat aardappeltjes en een salade.
De kalkoen kan ook worden vervangen door kip.

Onze Ambassadeurs