Veel meer dan een kledingbank voor volwassenen
Free Choice, de kledingbank voor volwassenen, is verhuisd naar de Vredehofstraat. De nieuwe plek heeft meer ruimte voor uiteraard de kleding, maar ook voor sociale activiteiten die de stichting, voor iedereen die interesse heeft, organiseert.
Zoals hulp bij solliciteren, de wekelijkse maaltijd of gewoon een praatje maken met mensen die veel alleen zijn en hier langskomen. Wethouder Kholoud al Mobayed en de voorzitter van de stichting Hart voor Hoorn, Ben van der Heijden, openden afgelopen weekend samen de nieuwe locatie. Zij hingen samen de vlag op aan de gevel.
Flink opgeknapt
Free Choice is één van de initiatieven van stichting Hart voor Hoorn van Christengemeente De Hoorn. Binnen deze kerk groeide de wens om in de samenleving actief en betrokken te zijn. De stichting biedt een helpende hand aan iedereen die hulp of steun nodig hebben, ongeacht geloof of achtergrond. Zo ook Free Choice, een laagdrempelige en gratis kledingwinkel die volledig door vrijwilligers wordt georganiseerd. De locatie in de Mosterdsteeg werd te klein. De gemeente heeft geholpen om een nieuw onderkomen te vinden. Inmiddels is er flink opgeknapt en ingericht en zijn de deuren van Free Choice weer open.
Kracht vanuit de maatschappij
Wethouder Kholoud al Mobayed is erg enthousiast over het initiatief: ‘Het gaat niet alleen om de basisverzorging zoals kleding, maar ook om andere dingen die spelen in het leven van onze inwoners. Zoals eenzaamheid of steun vinden tijdens een van de activiteiten. Ik ben zo blij met de mooi ingerichte ruimte. Zo willen mensen hier naartoe komen. De kracht komt bij deze stichting vanuit de maatschappij, dat is heel erg sterk.’
Aanspraak en aandacht
Ben van der Heijden: ‘We zijn erg blij met de nieuwe plek voor de kledingbank. Naast de kleding die de klanten gratis mogen uitzoeken, is er ook altijd gelegenheid voor een goed gesprek. En als dat nodig is, verwijzen onze medewerkers door naar de gemeente of naar andere organisaties zoals SchuldHulpMaatje en de stichting Terwille. Maar we doet meer, zoals ons eetproject. Eénmaal per week bieden we een gratis warme maaltijd aan iedereen die daar gebruik van wil maken. Vaak gaat het om mensen met weinig sociale contacten die hierdoor wat aanspraak en aandacht krijgen.’