Eerste hulp bij verduurzaming vakantieverblijven

Geschreven door Redactie
Eerste hulp bij verduurzaming vakantieverblijven


Voor vakantieparken en campings komt verduurzamen soms lastig op gang. De provincie probeert ondernemers te helpen. “Elke stap is er een.”

Voor het zogeheten ‘toekomstklaar maken’ van de verblijfsrecreatie verleent de provincie subsidie. Met dit geld kunnen vakantieparken en campings onderzoek doen en plannen maken voor kwaliteitsverbetering en verduurzaming. De provinciale subsidieregeling verblijfsrecreatie staat nog tot eind december open.

2 ondernemers die al eens eerder gebruikmaakten van subsidie zijn Gidus Hopmans en Sasja Wiegersma. 4 jaar geleden begonnen zij camping Het Bos Roept in Slootdorp. “Een aanvraag doen is heel simpel”, zegt Hopmans. “Subsidieregelingen zijn prima georganiseerd door de overheid.”

Onder de windmolen

‘Ssst, niet verder vertellen’, kopte een Belgische krant over de schilderachtige camping in de Kop van Noord-Holland. Groen is er de kleur. Ten eerste omdat het terrein middenin de natuur ligt. En ten tweede omdat de eigenaren de camping stapsgewijs verduurzamen. Bijna al het materiaal voor de gebouwen is herbruikbaar, afval wordt gescheiden, de sanitaire voorzieningen maken gebruik van een circulair systeem en 80 procent van de energie komt van de zon.

Duurzaamheid zit in Hopmans’ DNA. Als puber groeide hij op onder de windmolen van zijn vaders akkerbouwbedrijf. “Mijn pa was niet enorm met duurzaamheid bezig, maar vond wel dat er iets moest veranderen. Zo kwam er een windmolen op ons erf.”

Vakantiehuis van de toekomst

Hopmans voelt ook dat het anders moet. Het motiveert hem om concrete stappen te zetten. Zijn dadendrang reikt van “het vakantiehuis van de toekomst bouwen” tot een afvalzakkenprobleem tackelen. Hopmans ziet het als een overwinning als kampeerders die alles in 1 vuilniszak gooien nog tijdens hun vakantie afval gaan scheiden. En dus komt er nu een automaat op het terrein met verschillende kleuren zakken voor verschillende soorten afval.

“Het mooie van deze plek is dat we hier van alles kunnen proberen”, zegt hij. “En als je wat probeert, kom je dingen te weten. Mensen roepen van alles over duurzaamheid, maar eigenlijk weten maar weinigen wat er gebeurt. Ik verdiep me er écht in. Vanuit een intrinsieke motivatie en omdat ik het leuk vind. Ik erger me aan mensen die schermen met duurzaamheid, maar er niks mee doen.”

Kleine aanpassingen

Het Bos Roept haalde dit jaar het hoogste duurzaamheidskenmerk (goud) van Green Key binnen. Het traject liep via De Kop Werkt. Hopmans wilde weleens weten hoe groen de camping al is. “Zo’n keuring geeft een goede indicatie. We hoefden maar een paar kleine aanpassingen te doen, zoals andere schoonmaakmiddelen aanschaffen.”

Hoewel het kampeerterrein “nog lang niet 100% duurzaam is”, is de mede-eigenaar tevreden over de vorderingen. “Je kan niet alles in één keer doen. Financieel is het ook een ding natuurlijk. Dat duurzaam zo snel kostbaar wordt, blijft jammer. Dan is het prettig als je in aanmerking komt voor subsidie.”

Laadpalen en zonnepanelen

Hopmans wil graag 2 laadpalen bij het kampeerterrein. “Eigenlijk hadden we nog niet genoeg bezoek en doorloop om in zoiets te investeren, maar dit jaar wel. Ook ga ik dan meteen verder denken. Zo bekijk ik of we de parkeerplaats kunnen overkappen met zonnepanelen.”

Campings en vakantieparken in Noord-Holland ontvangen jaarlijks miljoenen gasten. Gunstig voor de toeristische sector en voor de hele Noord-Hollandse economie. Maar volgens gedeputeerde Ilse Zaal hebben veel verblijfsrecreatie hulp nodig bij het verbeteren van de kwaliteit. “Het aanpakken van plannen om te vernieuwen en te verduurzamen komt niet altijd goed van de grond. Soms ontbreekt het aan voldoende kennis of heeft het ondernemerschap een duwtje in de rug nodig. De provincie ondersteunt bedrijven die actief werk willen maken van een (re)vitaliseringsslag.”

Adviesrol provincie

“Veel ondernemers weten niet goed waar ze moeten beginnen”, vult Hopmans aan. “Het is ook lastig, want er zijn zoveel facetten. Waarop moet je letten en wat heeft écht impact? De provincie kan ondernemers – naast subsidie – ondersteunen met advisering. Bijvoorbeeld met antwoord op de vraag: wat kan ik als onderneming doen? Gerichte tips per type onderneming zouden enorm helpen, want die zijn lastig te vinden.”

Hij onderstreept het belang van een groot netwerk van goede en betrouwbare partners. De provincie organiseert en faciliteert dit bijvoorbeeld via het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Hierin wordt advisering nog verder uitgebouwd.

Hopmans hanteert zelf ook vooral het credo ‘begin gewoon en kijk wat je kunt doen’. “Elke stap is er een.” Maar ondanks alle inspanningen en initiatieven zou hij nooit een bord met ‘grootste eco-camping van Noord-Holland’ voor de camping plaatsen. “Dan maak je van duurzaamheid iets heel bijzonders terwijl ik het volstrekt normaal vind om bewust met het milieu om te gaan.” Gasten waarderen die aanpak. Hopmans: “Laatst zei er een dat hij nooit met duurzaamheid bezig was, maar dat onze camping hem aan het denken had gezet’. Dat vond ik een heel mooi compliment.”





















Onze Ambassadeurs