Financiële vooruitzichten Hoorn positiever dan gedacht

Geschreven door Redactie
Financiële vooruitzichten Hoorn positiever dan gedacht

Het financiële beeld van de gemeente pakt tot 2025 een stuk positiever uit dan eerder gedacht.

De hoofdingang van het stadhuis.

Eerder dit jaar verwachtte de gemeente vanaf 2023 nog een tekort van ruim 3,7 miljoen euro, oplopend tot een tekort van ruim 6,9 miljoen euro in 2025. Door eerdere ombuigingen en extra geld vanuit de Rijksoverheid, gaat het college nu uit van een positief resultaat van ruim 6,2 miljoen euro in 2022. In 2023 wordt een positief resultaat van 280.000 euro verwacht.

Keuzes

Als de gemeente geen keuzes maakt, zou er vanaf 2024 wel een tekort ontstaan, maar dit is aanzienlijk lager dan verwacht en er is voldoende tijd om dit bij te stellen. Op 9 november bespreekt de gemeenteraad de begroting 2022.

Sociaal domein

De afgelopen jaren drukken de tekorten van het sociaal domein sterk op de begroting van gemeenten. De Rijksoverheid besloot een aantal jaren geleden zorgtaken onder te brengen bij gemeenten, maar voerde tegelijkertijd een bezuiniging door. Daarnaast heeft het Rijk gemeenten ook gevraagd om aan andere taken mee te werken, zonder gemeenten hiervoor voldoende te compenseren. Een voorbeeld is de invoering van de Omgevingswet. Dit leidt tot tekorten.

Begrotingstekort fors teruggedrongen

‘We gingen eerder dit jaar nog uit van stevige tekorten vanaf 2023,’ vertelt Marjon van der Ven (wethouder Financiën). ‘Maar door eerdere ombuigingen en beheersmaatregelen en extra geld vanuit het Rijk voor onder meer de Jeugdzorg, hebben we het begrotingstekort fors teruggedrongen. Hierdoor zijn de vooruitzichten voor 2022 en 2023 aanzienlijk positiever. Vanaf 2024 ontstaan er wel weer tekorten, maar deze zijn een stuk lager en er is voldoende tijd om keuzes voor te bereiden.'

Meerjarige compensatie

'Ook is met het Rijk afgesproken dat de compensatie voor de tekorten in de Jeugdzorg meerjarig wordt en dat is nu nog niet helemaal meegenomen in de begroting. We werken de komende maanden een plan uit, met daarin mogelijke financiële keuzes. Het is na de verkiezingen in maart 2022 aan een nieuw bestuur om deze keuzes te gaan maken.’






Onze Ambassadeurs