Van 100 naar 600 laadpalen in Hoorn

Geschreven door Redactie
Van 100 naar 600 laadpalen in Hoorn

Met steeds meer elektrische auto’s neemt ook de vraag naar laadpalen in de wijk toe. Waar komen in de toekomst nieuwe openbare elektrische laadpalen?

Eind september vroeg de gemeente Hoorn haar inwoners om hierover mee te denken. De locaties zijn nu, mede op basis van de 84 reacties, per wijk bepaald en vastgelegd in verkeersbesluiten. Bij de keuze van de locaties werd zoveel mogelijk rekening met parkeerdruk, zichtbaarheid en bereikbaarheid.

In juli van dit jaar werd elektrische laadpaal nummer 100 door wethouder Bashara officieel aangesloten. De gemeente gaf toe al aan een groei in vraag naar laadpalen te verwachten. “De afgelopen periode zien we als gemeente een sterke toename in de aanvragen voor een openbare laadpaal. De verwachting is dat die vraag verder toeneemt omdat er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische voertuigen verkocht mogen worden. De gemeente Hoorn heeft de ambitie om een duurzame en schone stad te zijn. De komst van meer elektrische auto’s en laadpalen sluit goed aan bij deze ambitie. De gemeente Hoorn verwacht dat er in Hoorn uiteindelijk ruim 600 laadpalen nodig zullen zijn. Het plaatsen gebeurt stap voor stap waarbij we inspelen op de daadwerkelijke vraag.”

‘Alleen voor opladen elektrische voertuigen’

Per twee parkeervakken komt een laadpaal. Verder staat in de staatcourant te lezen dat ‘op onderstaande locaties een tweetal parkeerplaatsen te reserveren ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen.’ Na de installatie van de laadpaal komt daar het bord bij te hangen ‘Alleen voor opladen elektrische voertuigen’.

Niet in alle wijken is per direct vraag naar laadpalen, maar de gemeente geeft aan graag vooruit te willen werken. “Door de locaties voor nieuwe laadpalen nu al te bepalen en vast te leggen, kunnen we snel inspelen op nieuwe aanvragen.”





Onze Ambassadeurs