Westfries Museum in Hoorn sluit expositie in stijl af

Westfries Museum in Hoorn sluit expositie in stijl af

Door de sluiting van het Westfries Museum hebben veel bezoekers de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ niet meer kunnen zien.

Maar het museum sluit de expositie in stijl af. Online kunnen de mensen een kijkje nemen in de rijke wereld van handbeschilderde behangsels, toen en nu. Bovendien heeft het Westfries Museum het topstuk van de tentoonstelling weten aan te kopen. ‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO krijgt straks een prominente plek in het vernieuwde museum. “Een absoluut meesterwerk”, aldus directeur Ad Geerdink. 

“Het kunstwerk is een staalkaart van de kennis en kunde van het duo Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, die het oude ambacht van de behangselschilderkunst eigenhandig nieuw leven in hebben geblazen”, aldus Ad Geerdink. De onderneming Vaderlandsche Maatschappij maakte vanuit Hoorn namelijk handbeschilderde behangsels populair als interieurdecoratie in de beter gesitueerde huizen. Toen de trend begin negentiende eeuw begon uit te doven, werd de Vaderlandsche Maatschappij in 1827 opgedoekt.

Kunst geeft het leven zin

Het Westfries Museum biedt iedereen de kans om online alsnog van de boeiende expositie te genieten. Op de museumwebsite zijn diverse bijdragen te vinden, zoals een vlog van Ad Geerdink over het recent aangekochte werk en een korte lezing van Jaap Snijder en Marcello Gimenes over hun werkwijze. Willeke en Laura Jeeninga, auteurs van het boek over de Vaderlandse Maatschappij geven in hun bijdrage een inkijkje in de wereld van deze bijzondere Hoornse onderneming. Zo sluit het museum de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ in stijl af.

Neem online een kijkje in de wereld van handbeschilderde behangsels: www.wfm.nl/ambacht.







Onze Ambassadeurs