Wat doen snorharen eigenlijk?

Geschreven door Redactie
Wat doen snorharen eigenlijk?

Wat is de functie van snorharen bij katten?

Katten staan er om bekent dat ze goed kunnen zien in het donker. Dit komt niet alleen door hun goede scherpe ogen. Dit heeft ook te maken met de snorharen van de kat.

Als je goed naar een kat kijkt zitten de snorharen niet alleen bij de snor, maar ook bij de bovenlip, wenkbrauwen en de neus. Er zitten geen zenuwen in deze haren, maar bij de wortels van de snorharen zitten wel een soort kokertjes waar zenuwen in zitten. Als de kat in het donker ergens langs loopt en de snorharen daar tegen aan komen, voelen die kokertjes dat en die sturen een signaal door naar de hersenen. Dit zorgt er voor dat de katten kunnen zien in het donker.

Ook kunnen katten met die snorharen in het donker silhouetten onderscheiden. Dit wordt ook veel gebruikt bij het jagen van katachtige. Door de signalen van de snorharen kan de kat de lichaamsomtrek van een prooi registreren. Op deze manier kan een katachtige de juiste prooi vinden in het donker.

De snorharen van een kat zijn dus niet alleen heel schattig, maar ook nog eens heel handig en zitten er zeker niet voor niks.

Onze Ambassadeurs