Nieuwe Pixar film Turning Red
Pixar wilde een film met de boodschap van puberteit.
Pixar's nieuwe film Turning Red draait om een meisje dat oncontroleerbaar verandert in een gigantische rode panda, en de metaforische connecties met andere grote rode keerpunten in het leven van veel meisjes worden niet over het hoofd gezien. Maar regisseur en co-schrijver Domee Shi ziet het onderwerp niet als een taboe, zelfs niet voor een film die is gericht op een jong publiek.
In feite praat de film openlijk over menstruatie en schuwt de kern van de puberteit niet. Er worden metaforisch dingen besproken over de baarmoeder en bloedstroom, maar nadat de dappere hoofdrolspeler Mei eerst van vorm verandert en zich in de badkamer verbergt, gelooft haar moeder ten onrechte dat ze ongesteld is geworden, en brengt ze haar voorraden en advies over hoe haar lichaam verandert.
"De rode panda is niet alleen een metafoor voor de puberteit, maar ook voor wat we van onze moeders erven en hoe we omgaan met de dingen die we van hen erven", vertelt Shi.
Turning Red is Shi's speelfilmdebuut, een coming-of-age-verhaal dat begin jaren 2000 een Chinees-Canadese hoofdrolspeler volgt. Haar vorige Pixar-project, de korte film Bao, gaat ook over een gecompliceerde eerste generatie-immigrant moeder-kind relatie, maar ze zag Turning Red als een kans om in die thema's te duiken vanuit het perspectief van het kind. Mei groeit op tussen twee werelden, Oost en West. Ook bevindt ze zich op dit moment in haar leven op het punt waarin ze opgroeit tot volwassenheid", legt Shi uit. "Al deze veranderingen gebeuren niet alleen met haar lichaam, maar ook met haar relatie met haar moeder en haar vrienden."