De idealen van gedeputeerde Zita Pels

Geschreven door Redactie
De idealen van gedeputeerde Zita Pels

Aan het begin van dit nieuwe jaar is gedeputeerde Zita Pels erop gebrand haar idealen realiteit te zien worden. “Ik hoop dat ik eraan bijdraag dat we straks beter voor onze planeet en mensen zorgen.”


Waar kijk je naar uit in 2022?

“Je begint als gedeputeerde met allemaal idealen en ik vind het mooi om te zien hoe we die nu omzetten naar concrete resultaten. 2022 is bijvoorbeeld belangrijk voor de Actieagenda Circulaire Economie. Dit is het jaar waarin we de circulaire ambassadeur aanstellen. Deze persoon wordt een vraagbaak bij wie ondernemers terecht kunnen en is iemand die ook zelf het contact zoekt en circulaire mogelijkheden voor ondernemers signaleert. Voor ieder jaar geldt dat ik uitkijk naar de resultaten van acties en programma’s die we bieden. Bijvoorbeeld het Circulair Matchmaking Programma, waarin we grote MKB-bedrijven met een circulaire vraag koppelen aan circulaire startups en scaleups.”

Met circulaire economie in uw portefeuille komen er allerlei duurzame en circulaire innovaties op uw pad. Ben je zelf een beetje duurzaam?

“Thuis ben ik net zo ambitieus als op het werk. Ik vind namelijk dat je altijd alles eerst zelf moet proberen. Zo zijn we fanatieke afvalscheiders, experimenteren we met verpakkingsloze shampoo en hebben we ons huis helemaal van het gas af gehaald. Dat was een enorm gedoe, dus ik snap dat mensen het erg ingewikkeld vinden. Het is fijn om die kennis en ervaring zelf te hebben.”

Naast Circulaire economie heeft u ook Financiën, Zeehavens, Sport en Cultuur en erfgoed in uw takenpakket. Wat vindt je nou het minst leuk?

“Ik vind het juist mooi dat ik op elk dossier impact kan maken. Zo hebben we met Financiën hard gewerkt om de begroting transparanter en leesbaarder te maken. En in 2022 komen we met een financiële nota waarin we een perspectief geven op de langere termijn. Voor Provinciale Staten is dat erg belangrijk. Vooraf dacht ik als GroenLinkser weinig verschil te kunnen maken met mijn portefeuille Zeehavens. Maar ik ben erachter gekomen dat het havengebied juist enorm kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Er zitten daar veel bedrijven die nu nog een grote voetafdruk hebben. Als provincie kunnen wij hen ondersteunen bij de energietransitie en de overgang naar een circulaire economie. Bijvoorbeeld in de ruimtelijke opgave, als ze meer plek nodig hebben voor duurzame installaties.”   

Bij jouw aantreden als gedeputeerde in 2019 zei je samen de wereld te willen veranderen. Zit je dan bij de provincie op de goede plek?  

“Zeker. Mensen vragen zich soms af of de provincie als middenbestuur wel genoeg impact kan maken. We kunnen als provincie misschien niet alles wat we zouden willen, maar ik vind dat wij juist op een hele concrete manier impact maken en juist anderen in beweging brengen. We doen zo ontzettend veel op zo veel verschillende terreinen. Kijk bijvoorbeeld naar het Noodfonds van 10 miljoen, daarmee hebben we samen met gemeenten 100 culturele instellingen omhoog kunnen houden in een heel moeilijke tijd. Of neem de regeling voor de verduurzaming van sportaccommodaties. Er liggen nu zonnepanelen op de daken van sportclubs omdat wij die mede gefinancierd hebben. We mogen als provincie best wat trotser zijn op het werk dat we doen.”

Onze Ambassadeurs