Kun je groene aardappelen eten?

Geschreven door Redactie
Kun je groene aardappelen eten?

Zijn groene aardappelen veilig om te eten? We doken in de wetenschap om erachter te komen.

Het is een lange week geweest en het enige lichtpuntje is die bescheiden zak aardappelen in de voorraadkast. Binnenkort tover je ze thuis om tot echt heerlijke frietjes. Maar wat doe je als je die zak aardappelen tevoorschijn haalt en er felgroene vlekken op vindt? Zijn je frietdromen voorbij voordat ze zijn begonnen? We leggen uit waarom aardappelen groen worden en hoe je veilig van je favoriete aardappelrecepten kunt genieten.

Waarom worden aardappelen groen?

Wanneer aardappelen worden blootgesteld aan direct zonlicht, zullen ze vanzelf groen worden. De groene kleur komt van chlorofyl, een term die je waarschijnlijk niet meer hebt gehoord sinds de wetenschapsklasse op de middelbare school. Chlorofyl is een onschadelijke stof die planten hun groene kleur geeft.

Chlorofyl is essentieel voor fotosynthese, het proces dat planten gebruiken om zichzelf te voeden. Blootstelling aan zonlicht versnelt de productie van chlorofyl in aardappelen. Daarom is het belangrijk om ze op een donkere plaats te bewaren.

Zijn groene aardappelen veilig om te eten?

Volgens het National Capital Poison Centre zijn groene aardappelen niet veilig om te eten. Wanneer chlorofyl in een aardappel toeneemt en deze groen wordt, is het waarschijnlijk dat de samengestelde solanine ook is toegenomen. Een hoger gehalte aan solanine zorgt ervoor dat aardappelen bitter smaken en kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen.

Wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten, kan deze verbinding leiden tot spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en diarree, evenals hoofdpijn en neurologische problemen. Het is handig om te onthouden dat je een serieuze hoeveelheid groene aardappelen moet eten om deze effecten te voelen. Dat gezegd hebbende, een goede regel als het om aardappelen gaat, is deze: als het bitter smaakt, eet het dan niet.

Hoe groene aardappelen te repareren?

Betekent dat dan dat een hele zak aardappelen met groene vlekken moet worden weggegooid? Niet precies. Als een klein deel van je aardappel groen is geworden, vrees dan niet. Het is niet nodig om de hele pap te gooien. Snijd eenvoudig het groene gedeelte af en gebruik de rest van de aardappel veilig. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw is het het beste om ook de schil van de aardappel te verwijderen, omdat er meer solanine in de schil zit.

Om te voorkomen dat uw aardappelen te snel groen worden, bewaart u ze altijd uit de buurt van direct zonlicht. Een koele, donkere plek zoals de voorraadkast of een kast is het beste. Kelders zijn ook een geweldige opslagruimte.


Onze Ambassadeurs