Tuintips voor in het warme weer

Geschreven door Redactie
Tuintips voor in het warme weer

Eindelijk is de lente aangebroken! In deze maand is er meer dan genoeg te doen in de tuin.

Als het weer warmer wordt en de vroege bloemen beginnen te bloeien, is er ineens een hoop werk buiten te doen. In deze maand is er genoeg te zaaien en te kweken in zowel je tuin als kas. Maar naast zaaien en uitplanten is er nog veel meer te doen. Hier zijn wat tuinklussen die je kunt doen:

Struik- en boomverzorging

Er is nog tijd om bomen en struiken te planten. Halverwege deze maand zal het echter een beetje laat zijn om grote bomen of struiken te verplanten , dus doe ze nu. De maanden maart, april en mei zijn ideaal voor het snoeien van groenblijvende planten. Als je een jeneverbes, cipres of andere coniferen hebt die moeten worden geknipt of gesnoeid, is dit een goed moment om dat te gaan doen. Verwijder al het dode, zieke en ongewenste hout. Groenblijvende breedbladige en naaldbomen profiteren het meest van het licht verspreiden van een stikstofrijke meststof rond hun basis.

Fruit- en moestuinen

In de moestuin is er altijd genoeg te doen! Bestrijd onkruid en belucht de grond door tussen de rijen planten te cultiveren. In de maand april is het een goede tijd om fruitbomen en bessenplanten te selecteren en te planten. Fruit en bessen doen het goed als ze in de volle zon worden geplant.

Plant meerjarige groenten zoals asperges, rabarber, mierikswortel enzovoorts. Het is ook tijd om erwten, wortelen, bieten, spinazie, bloemkool, kool, enzovoorts te planten. Wortelgewassen zoals aardappelen  radijs, pastinaak en uien kunnen op elk moment worden geplant. Eind deze maand kun je bonen en mais planten. Gewassen met warmer weer, zoals tomaten, pompoenen, komkommers en paprika's mogen pas volgende maand worden geplant. Als jouw direct gezaaide gewassen ontkiemen, moet je ze uitgedund houden om verdringing te voorkomen.
Knip alle dode stokken uit je frambozenstruiken. De nieuwe stokken die dit jaar de vruchten zullen dragen, moeten nieuwe, gezwollen knoppen langs de randen hebben. Verdun deze tot vijf stokken per 30 centimeter van de rij om een goede luchtcirculatie mogelijk te maken en overbevolking te voorkomen.

Gazonverzorging april

De toepassing van een lentetype gazonmeststof moet het gazon opfleuren en de algehele kleur en het uiterlijk verbeteren. Als er mos in het gazon groeit, gebruik dan lentegrasmest waarin de mosbestrijder is inbegrepen, zodat je beide taken in één gemakkelijke toepassing kunt doen. Door het gazon te beluchten, kan het water dieper in de gazonbodem doordringen en is er minder water nodig tijdens de komende drogere maanden. Gebruik een tuinvork en maak gaten over het oppervlak van jouw gazon.

Je kamerplanten verzorgen

Draai je kamerplanten zodat elke kant zijn deel van het licht krijgt, voor een gelijkmatige groei. Naarmate de zonnestralen sterker worden, moeten sommige planten mogelijk uit een raam op het zuiden worden geplaatst om bladverbranding te voorkomen.

Voorjaarsschoonmaak van jouw kamerplanten houdt ze mooi en helpt ziektes te voorkomen. Verwijder uitgebloeide bloemen, dode bladeren of takken of vergelende bladeren. Spoel het stof van de bladeren met de keukensproeier of ga veeg het voorzichtig af met een nat doekje. Schone bladeren laten de plant ademen!


Onze Ambassadeurs