Oktober geboortestenen: Opaal en Toermalijn

Geschreven door Redactie
Oktober geboortestenen: Opaal en Toermalijn

Oktober heeft twee geboortestenen: Toermalijn en Opaal.

Toermalijn is de moderne geboortesteen voor oktober en is voor velen een favoriete edelsteen omdat hij verkrijgbaar is in een regenboog van prachtige kleuren. Opaal is de traditionele geboortesteen voor oktober, Opaal edelstenen zijn echt uniek omdat elke individuele edelsteen is versierd met een unieke kleurencombinatie.

5 leuke feiten over Opaal

Opaal is een unieke en populaire edelsteen die veel voorkomt
in sieraden. Heb je ooit gezien hoe de vele kleuren van een opaal glanzen? Lees verder en ontdek vijf coole feiten over de populaire geboortesteen van oktober, de opaal!

1. Velen geloven dat opaal zich vormt wanneer regen vast komt te zitten in een rots. De regen draagt de kristallijne silica van de rots naar beneden. Daarna droogt de silica uiteindelijk uit;

2. In het jaar 2008 deed NASA een zeer interessante ontdek-
king. Opaalafzettingen zijn gevonden op de planeet Mars;

3. Ongeveer 95% van ‘s werelds kostbare geboortesteen in oktober komt van down under. Opaal wordt sinds 1875 in Australië
gedolven;

4. Zowel de oude Grieken als de Romeinen hadden specifieke overtuigingen over de speciale krachten van de opaal edelsteen. In het oude Griekenland dachten veel mensen dat opaal je paranormaal begaafd kon maken! Terwijl in het oude Rome
de populaire edelsteen synoniem was met hoop en liefde;

5. De verschillende kleuren die je ziet in een opaal edelsteen zijn het resultaat van de enorme hoeveelheid silica bollen van verschillende grootte. De bollen zorgen ervoor dat het licht breekt en creëren zo de vele verschillende kleuren die te zien
zijn in de prachtige geboortesteen van oktober.

Is de geboortesteen van oktober Opal of Toermalijn?

Degenen die in oktober zijn geboren, genieten van twee spectaculaire geboortestenen om hun verjaardag te herdenken, opaal en roze toermalijn. De geboortesteen van beide oktober is veelkleurig, omdat zowel opaal als toermalijn meestal een spectrum aan kleuren uitstralen. De reeks kleuren helpt de geboortesteensieraden van oktober opvallen. Deze unieke edelstenen bieden een breed scala aan sieraden, van hangers tot
oorbellen.

Waarom heeft oktober twee geboortestenen?

In een poging om de geboortestenen te standaardiseren, besloot de National Association of Jewelers in 1952 voor elke maand een lijst met geboortestenen te maken. Die laatste is in de loop der jaren aangepast om veranderingen in stijlen en
beschikbaarheid van stenen op de markt weer te geven. In het geval van oktober werd het opaal door velen gezien als een te vrouwelijk uiterlijk en waren er vragen over de duurzaamheid ervan. Dus besloot de vereniging om toermalijn aan de mix toe
te voegen. Meer recentelijk werd besloten dat de geboortestenen van oktober specifiek opaal en roze toermalijn zouden zijn.

De betekenis van de geboortesteen van oktober?

Opaal, de traditionele geboortesteen van oktober, wordt verondersteld te zijn ontstaan in India (de bron van de eerste opalen die naar de westerse wereld werden gebracht), waar het in het Sanskriet upala werd genoemd, een ‘edelsteen’. In het oude Rome werd dit opalus. De meeste opalen worden gewaardeerd om hun verschuivende kleuren in regenboogtinten - een fenomeen dat bekend staat als ‘play-of-color’. Toermalijn is de nieuwere geboortesteen van oktober. De naam komt van het Singalese woord toramalli, wat “steen met gemengde kleuren” betekent, omdat het vaak meerdere kleuren in één kristal heeft. Zeer weinig edelstenen komen overeen met de oogverblin-dende reeks kleuren van toermalijn. Misschien is dit de reden waarom oude mystici geloofden dat deze geboortesteen van oktober artistieke expressie zou kunnen inspireren.

Welke kleur heeft de geboortesteen van oktober?

Opaal & Toermalijn zijn de belangrijkste geboortestenen van oktober geworden. Opaal en toermalijn zijn beiden enkele van de mooiste en meest onconventionele van alle edelstenen. Opaal’s verschuivende spel van kleuren is anders dan alle andere edelstenen. De schoonheid van opaal is ongrijpbaar en niet in woorden te beschrijven. Het is vergeleken met vuurwerk, kwallen, sterrenstelsels, bliksem en vulkanen. Traditioneel weergegeven als roze, kan de toermalijn komen in een regenboog van
tinten, roze (de geaccepteerde kleur om de geboortesteen van oktober te vertegenwoordigen), blauw, rood en groen sieren de showrooms van designer juweliers.

Conclusie

Geboortestenen verbinden ons met belangrijke delen van de samenleving, zoals religie of gewoontes. De moderne tijd past ook bij deze ideeën. In de loop der jaren zijn deze speciale stenen de huidige smaken, gedachten en trends gaan weerspiegelen. Zo ook in juwelen en sieraden

Onze Ambassadeurs