Voordelen van bosbessen

Geschreven door Redactie
Voordelen van bosbessen

Bosbessen zijn een van de meest voedzame vruchten die er zijn. Ze zijn een soort “superfood” geworden en veel van hun populariteit is te danken aan hun rijke gehalte aan antioxidanten.

Ook heeft een aantal onderzoeken van de afgelopen decennia aangetoond welke impact ze kunnen hebben op onze stofwisseling en de gezondheid van onze hersenen. Hier zijn een aantal gezondheidsvoordelen uitgelicht.


Antioxidanten

De kleurrijke polyfenolen zorgen voor de antioxiderende kracht van de bes. Antioxidanten helpen ontstekingen en de schadelijke effecten van oxidatie in het lichaam te verminderen. Ze beschermen tegen verschillende schadelijke milieuelementen. Denk aan dingen als vervuiling, rook en straling veroorzaken oxidatie en de vorming van vrije radicalen, waardoor de cellen beschadigd raken. Deze schade maakt je vatbaarder voor ziekten, waaronder kanker en hartaandoeningen. Bosbessen hebben een van de hoogste antioxiderende eigenschappen van alle soorten fruit. Deze hoge antioxidantcapaciteit helpt oxidatieve stress te verminderen die bijdraagt aan veroudering en chronische ziekten.

Cholesterol

Bosbessen zijn rijk aan vezels, waaronder oplosbare vezels die helpen cholesterolgehalte onder controle te houden. Oplosbare vezels werken door cholesterol uit je bloedbaan te halen en de vorming van tandplak te voorkomen. Een hogere vezelinna- me wordt in verband gebracht met een lager LDL-cholesterol- gehalte en een hoger HDL- of goed cholesterolgehalte. Een recente studie wees uit dat het dagelijks eten van bosbessen het HDL-cholesterol en de vasculaire functie verbeterde. De onderzoekers schatten in dat 1 kopje bosbessen per dag het risico op hart- en vaatziekten met 12% tot 15% zou kunnen verminderen.

Hersengezondheid

Bosbessen zijn waarschijnlijk het best bekend vanwege hun potentiële invloed op de gezondheid van de hersenen. Onder- zoek heeft aangetoond dat de bessen een aanzienlijke antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben op de hersenen, waarvan is aangetoond dat ze het geheugen kunnen helpen verbeteren en cognitieve veroudering kunnen vertragen. Een van de grootste beschikbare epidemiologische studies was de eerste die echt keek naar de effecten van verschillende voedingsmiddelen op de gezondheid van de hersenen. Ze ontdekten dat vrouwen die de meeste bosbessen en aardbeien aten, de laagste cognitieve achteruitgang hadden. Sindsdien is er veel aanvullend onderzoek gedaan naar het effect dat verschillende vormen van bosbessen hebben op verschillende cognitieve tests bij volwassenen en kinderen. Verbeteringen in geheugen en cognitief functioneren worden nog steeds waargenomen.

Ondersteun de darmgezondheid

Het hebben van een gezonde darm kan je helpen om je goed te voelen en je algehele gezondheid te verbeteren. Om je darmen gezond en in balans te houden, moet je gevarieerd voedsel eten dat rijk is aan vezels en probiotica. Deze voedingsstoffen werken samen om het maagdarmkanaal in balans te houden. Voedingsmiddelen zoals yoghurt en zuurkool zijn rijk aan probiotica of gezonde bacteriën. Deze gezonde bacteriën doen een aantal dingen voor je zoals schadelijke bacteriën op afstand houden. Ze helpen je ook om voedsel te verteren en maken een aantal vitamines aan. Zo maken ze vitamine B12, dat energie geeft, en vitamine K, dat het bloed helpt stollen. Ze zorgen er ook voor dat het immuunsysteem blijft functioneren. Om de bacteriën te helpen hun werk te doen, moet je ze voe- den. Dit is waar prebiotica in het spel komt. Ze zijn te vinden in vezelrijk voedsel, waaronder bosbessen. De vezel wordt afgebroken en levert voedsel voor gezonde bacteriën in het lagere maagdarmkanaal. Naast hun prebiotische effect kunnen de polyfenolen in bosbessen ook een belangrijke rol spelen bij het verhogen van de gunstige bacteriën in de darm en het helpen verminderen van ontstekingen.

Ondersteunt bloedsuikercontrole

Bosbessen kunnen de insulinegevoeligheid en bloedglucose-regulatie helpen verbeteren. Hoewel ze ongeveer 15 gram suiker bevatten, bevatten ze veel vezels en een lage glykemische index. Dat is alleen slechts een deel van het verhaal. Wat het meest invloed lijkt te hebben op de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte zijn de anthocyanen. Ze helpen ontstekingen in het maagdarmkanaal te verminderen, wat de insulineresistentie helpt verminderen. Het eten van bosbessen kan ook helpen om het vet in je buik te verminderen. Te veel vet rond je middelste gedeelte kan het risico op insulineresistentie verhogen. Een recent onderzoek wijst uit dat mensen die bosbessen bij hun maaltijden eten, hun bloedglucose- en insulinespiegels 3 uur na de maaltijd hadden verbeterd. Ze hadden ook een verbeterd HDL- en totaal cholesterolgehalte in vergelijking met degenen die een placebo kregen.

Onze Ambassadeurs