Toeristenbelasting Noord-Holland gestegen met 7,1%

Geschreven door Redactie
Toeristenbelasting Noord-Holland gestegen met 7,1%

Overnacht je in een Noord-Hollands hotel? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld 3,16 euro aan toeristenbelasting per persoon per nacht.

Dit is 7,1% meer dan een jaar eerder, toen je nog 2,95 euro betaalde. Gemeentelijk steeg het tarief het sterkst in Bloemendaal (+51,5%). Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting in Nederland.

Grootste stijging in Bloemendaal

In 30 van de 44 Noord-Hollandse gemeenten steeg in 2023 het tarief voor toeristenbelasting vergeleken met een jaar eerder, gemiddeld met 7,1%. Landelijk was de toename lager: 6,3%. 

Gemeente Bloemendaal voerde de grootste verandering door: toeristen betalen hier 5,00 euro per persoon per nacht, terwijl dit vorig jaar nog 3,30 euro was. Ook in Schagen was er een flinke toename (+30,6%).

Forse verschillen tussen gemeenten

Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Lokaal zijn er daarom grote verschillen. Amsterdam staat bovenaan de lijst van duurste gemeenten in Noord-Holland. Met een toeristenbelasting van 12,12 euro is de hoofdstad zelfs het duurst van heel Nederland. Andere gemeenten in de provincie met een hoog tarief zijn:

Amsterdam (12,12 euro)

Ouder-Amstel (9,35 euro)

Landsmeer (9,12 euro)

Haarlemmermeer (7,88 euro)

Zaanstad (7,26 euro)

Dijk en Waard en Koggenland hanteren momenteel de laagste tarieven: 1,00 euro per persoon per nacht. Heemstede, Hilversum en Laren zijn de enige gemeenten in de provincie waar vooralsnog geen toeristenbelasting wordt gevraagd.

Hoogste toeristenbelasting in Noord-Holland

Voor een nachtje in een hotel in Noord-Holland betalen toeristen gemiddeld 3,16 euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting. In Noord-Holland betaal je hiermee het meest van alle Nederlandse provincies. Landelijk ligt het gemiddelde tarief op 2,16 euro.  

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2023

Onze Ambassadeurs