Noord-Holland koploper afvalboetes

Geschreven door Redactie
Noord-Holland koploper afvalboetes

Een pizzadoos met vetvlekken of plastic afval met etensresten: in welke bak moet je het eigenlijk gooien? Het bewust of onbewust verkeerd inleveren van afval kan je een boete opleveren. De afgelopen 10 jaar werden er 22.250 Noord-Hollanders beboet.

Nergens in Nederland ligt het aantal ‘afvalboetes’ zo hoog. De provincie is zelfs goed voor een derde van alle bekeuringen in het hele land. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl op basis van CJIB en COELO gegevens.

Niet overal in de provincie werden evenveel boetes uitgedeeld voor het verkeerd aanleveren van huisvuil. Amsterdam is koploper. In tien jaar tijd werden hier 16.246 afvalboetes uitgedeeld. De hoofdstad is hiermee zelfs goed voor een kwart van alle bekeuringen in Nederland.

Per 10.000 inwoners werden er de afgelopen tien jaar in Amsterdam 186 boetes uitgeschreven. Ook in de gemeenten Den Helder (132) en Alkmaar (101) werd relatief veel bekeurd per inwoner.

Afvalstoffenheffing met gemiddeld 74 euro toegenomen

Het laten ophalen en verwerken van afval is niet gratis. Jaarlijks betalen huishoudens een afvalstoffenheffing om de kosten te dekken. De afgelopen tien jaar zijn de kosten voor deze heffing flink duurder geworden: Noord-Hollanders betalen gemiddeld 74 euro meer afvalstoffenheffing.

Vooral in de gemeenten Landsmeer (+179 euro), Schagen (+153 euro) en Heemstede (+151 euro) steeg de heffing in tien jaar tijd erg hard. In twee Noord-Hollandse gemeenten werd de afvalstoffenheffing juist goedkoper: Diemen (-31 euro) en Medemblik (-17 euro).

Steeds minder afvalboetes

In 2021 lag het aantal boetes in Nederland 35% lager dan tien jaar daarvoor. De grootste daling in boetes werd gezien bij ‘het niet op de juiste dag aanbieden van afval’ (-87%). Toch zijn er ook verbeterpunten. Zo werd de afgelopen jaren vaker Nederlanders beboet voor het gebruiken van de verkeerde container. Het aantal boetes hiervoor is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld (+162%).

Voor meer informatie over het onderzoek naar huishoudelijk afval, bezoek: https://www.beslist.nl/info/huishoudelijk-afval.html

Onze Ambassadeurs