Meer dan helft clubhuizen sportverenigingen fors onderverzekerd

Geschreven door Redactie
Meer dan helft clubhuizen sportverenigingen fors onderverzekerd

Meer dan de helft van de clubhuizen van amateur sportverenigingen blijken fors onderverzekerd. Dit blijkt uit de eerste 150 taxaties die in opdracht van ClubZeker zijn gedaan voor alle nieuwe klanten van ClubZeker die sinds de zomer van 2022 tot en met het eerste kwartaal van 2023 zijn ingeschreven. Onderverzekering van tientallen procenten is aan de orde van de dag.

De herbouwwaarde is van belang omdat die garant staat voor de herbouw van het bestaande clubhuis in geval van een totaal verlies. Om de herbouwwaarde te bepalen zal een Register Vastgoed Taxateur een taxatie moeten uitvoeren. Zo’n taxatie kost vaak meer dan € 1.000,- en kan oplopen naar wel € 2.000,-. Verenigingen hikken tegen dit soort kosten aan, want de budgetten zijn krap.

Oorzaken

Een belangrijke oorzaak van het ontstaan van onderverzekering kan gevonden worden in het verschralen van de dienstverlening van grote verzekeraars. Zij vinden dat verenigingen zelf maar opdracht voor de taxatie moeten geven. Een andere oorzaak is de explosieve stijging van de kosten van bouwmaterialen en de gestegen lonen in de bouw. De verzekeraar past vaak wel een standaard indexatie toe op de verzekerde herbouwwaarde, maar die is onvoldoende om de sterke stijgingen van de afgelopen jaren te compenseren.

Een derde oorzaak: doordat de financiële portefeuille van penningmeester naar penningmeester gaat, is vaak ook niet helemaal duidelijk wanneer de opstallen voor het laatste zijn getaxeerd.

Gevolgen van onderverzekering

Onderverzekering leidt echter tot een beperkte vergoeding in geval van schade. En dat kan een sportvereniging in serieuze problemen brengen. Bovendien kan bestuurders verweten worden dat niet adequaat gereageerd werd op het achterwege blijven van de juiste getaxeerde waarde van hun opstallen.

Een paar voorbeelden: Het clubhuis van een atletiekvereniging in het oosten van het land was verzekerd voor € 170.000,-, terwijl na taxatie bleek dat de herbouwwaarde € 480.000,- is. Een voetbalvereniging uit de Randstad was met 5 opstallen verzekerd voor € 966.000. na taxatie bleek de herbouwwaarde maar liefst € 1.589.000,-. Als de onderverzekering 40 procent groot is, zal in geval van schade ook 40 procent aftrek op het schadebedrag plaatsvinden. De voorbeelden zijn legio.


Onze Ambassadeurs