Gion Raap zorgt ervoor dat gemeenteraad zich moet uitspreken over kwestie J.P Coenbeeld
Gion Raap (23) uit Hoorn begon twee maanden geleden een petitie om het J.P. Coenbeeld van de Roode Steen in Hoorn te verwijderen. Na veel reacties te hebben gekregen besloot hij er een burgerinitiatief van te maken.
In het burgerinitiatief zeggen de inwoners: "Het standbeeld zelf is, met zijn prominente positie in het centrum van de stad, in de eerste plaats een groots symbool van trots en dankbaarheid voor de heer Coen. Dit signaal voelt voor velen zuur, de duizenden mensenlevens die onder zijn leiding onvrijwillig geofferd zijn om deze rijkdom te verkrijgen."
Voor Gion is het belangrijk iets te doen voor de Molukse bewoners, maar ook voor de nazaten. "Het is niet dat we de geschiedenis moeten wissen, maar wat we terug doen." Vertelt Gion.
Gemeenteraad
Het burgerinitiatief wordt op 15 september besproken in de gemeenteraad. Gion hoopt dat de gemeente nu eindelijk in actie komt: "Als er maar iets mee gedaan wordt', vertelt Gion. "We moeten elkaar als mens zien. De mensen moeten gehoord worden."
J.P Coenbeeld
Het beeld van Jan Pieterszoon Coen is een beeld op het plein de Roode Steen in de stad Hoorn. Aan het eind van de 19e eeuw werd Coen als nationale held gezien. Hij gold als een daadkrachtige belangenbehartiger in het Verre Oosten van de Nederlandse belangen. Coen was een van de vormgevers van het handelsimperium van de Vereenigde Oostindische Compagnie en stichter van de stad Batavia.[1] Als eerbetoon kreeg hij een standbeeld in Hoorn, zijn geboortestad. Ook de Coentunnel is naar hem vernoemd.
Kritiek
Al sinds de onthulling van het beeld was er kritiek op Coens optreden, met name op de gewelddadige wijze waarop hij de Banda-eilanden aan het VOC-gezag had onderworpen.[3] In de eenentwintigste eeuw is de roep om verwijdering van het beeld steeds luider geworden.[4] Om deze reden werd door de gemeente Hoorn in 2012 een nieuw tekstbord op de sokkel van het beeld geplaatst. De nieuwe tekst eert Coen vanwege de inbezitname van Nederlands Oost-Indië, maar vertelt ook over de wandaden op de Banda-eilanden.[5] Naast de tekst staat er een QR-code op het bord voor meer informatie over Coen zelf, maar ook over het beeld.