Vernielingen en overlast in de Kersenboogerd
De jarenlange overlast die in delen van de Kersenboogerd wordt ervaren is voor enkele lokale politieke partijen aanleiding geweest om de problemen grondig aan te willen pakken en op de agenda te zetten van uiteenlopende instanties.
Guido Breuker, gemeenteraadslid namens de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP), werpt zich op als belangenbehartiger en probleemmanager van inwoners van de wijk en heeft samen met VOCHoorn, VVD en Hoorn Lokaal een brief verzonden naar het college van B&W na de recente vernielingen en ernstige overlast in en rond het centrumgebied van de Hoornse wijk. Hieronder lees je de inhoud van de brief.
Geacht college,
In de nacht van vrijdag 9 oktober op zaterdag 10 oktober was het weer eens ‘raak’ in de Hoornse wijk Kersenboogerd. Minimaal 16 auto’s en andere voertuigen als busjes van bedrijven zijn bekrast en/of de ruitenwissers vernield. Op één auto werd zelfs een hakenkruis in de motorkap gekrast. Dit zijn geen incidenten. In een aantal buurten in en rond het centrumgebied van de Kersenboogerd wordt al vele jaren ernstige overlast ervaren. Op sommige plaatsen, in het bijzonder langs doorgaande (fiets)routes, worden stelselmatig vernielingen gepleegd. Bij een aantal woningen zijn, soms al meerdere malen, ruiten ingegooid. Spiegels en ruiten van auto’s moeten het met grote regelmaat ontgelden.
De laatste weken waren er weer nieuwe klachten van bewoners aan de Radboudgracht. En dat na de gebiedsverboden! En dan is er de vuurwerkoverlast. Bam! Een groot deel van de overlast komt van groepen jongeren. Soms vanaf 10, 11 jaar oud. Na een eerdere golf van ‘Vandalisme, mishandeling en overlast,’ eerder van dit jaar, liet onze portefeuillehouder Burgemeester Nieuwenburg op 14 februari aan NH Nieuws nog weten dat de gebeurtenissen hem ook boos maakten. ”We trekken echt acuut extra mensen uit om dit op te lossen. We zetten er vol op in.” Over een paar maanden is het weer februari en kan integraal het interview op NH nieuws (Burgemeester Hoorn: ”Extra inzet om problemen Kersenboogerd op te lossen”) weer worden uitgezonden, is onze vrees.
Een rondgang langs meerdere bewoners leert ons dat ‘extra toezicht’ amper zichtbaar is. Op een aantal camera’s bij het station na, merken bewoners daar weinig tot niks van. Ondertussen neemt de bereidheid tot aangifte of melding steeds meer af, want ‘Je hoort er nooit meer iets van.’ Bewoners vertellen ons dat ze zich in de steek gelaten voelen en iets van hun aangiftes of meldingen terugzien. Een schone, hele en vooral veilige leefomgeving zien wij als een kerntaak van de gemeente. Aangezien wij nu graag op korte termijn eindelijk voelbare en merkbare verbetering zouden willen zien, komen wij met de volgende vragen:
Zoals door de portefeuillehouder op 14 februari gemeld werden er op dat moment acuut extra mensen ingezet om tot een oplossing te komen:
1. Kunt u ons informeren hoeveel extra inzet dit was?
2. Kunt u ons zeggen met welke doelstellingen deze extra inzet werd ingezet en of deze volgens u gehaald zijn? Zo nee, op welke gebieden zou extra inzet dan geboden zijn?
3. Kunt u aangeven hoeveel van deze inzet ‘zichtbare handhaving’ door politie en/of boa’s was?
4. Geldt deze ‘volle inzet’ nog steeds? Zo niet, sinds wanneer en waarom is dit dan afgeschaald?
Bewoners melden dat politie of boa’s amper tot helemaal niet worden gezien.
5. Vindt het college dat zij over voldoende middelen beschikt om de Kersenboogerd niet ‘gebukt te laten gaan onder gebrek aan toezicht’?, zoals ook in het nieuwsbericht van 14 februari werd gesteld.
6. Volgens ons is het nu echt tijd om de zichtbare handhaving in de wijk aan te scherpen. Hoe kan de gemeenteraad het college helpen om dit ‘toezicht’ op korte termijn te verbeteren?
7. Bewoners die aangifte of meldingen doen, geven aan vrijwel nooit een terugkoppeling te krijgen. Bewoners zeggen dat dit de aangiftebereidheid niet bevordert. Hoe kunnen we de communicatie met de bewoners in deze gevallen verbeteren?
Zoals eerder gesteld lijkt een groot deel van de overlast te komen van groepen (jonge) jongeren. Een onderdeel van de integrale aanpak zou er op gericht moeten zijn met deze jongeren, maar ook met hun ouders, in gesprek te komen en te blijven. In het nieuwsbericht wordt ook gesproken over de inzet van jeugdwerkers. Dit lijkt ons een zeer goed middel om deze groepen te bereiken.
8. Heeft het college het idee dat de huidige inzet van jeugdwerkers voldoende is om met deze groepen jongeren in gesprek te komen en te blijven?
9. Welke maatregelen zijn er nu ingezet om ook met de ouders in gesprek te komen en te blijven? Hoe kan daar meer op worden ingezet?
10. Zo nee, hoe kan de gemeenteraad het college helpen om hier meer op in te zetten?
HOP en VOC Hoorn dringen aan om de integrale aanpak van de problematiek op korte termijn op te schalen. Zie bovenstaande vragen over extra zichtbaar toezicht en de inzet van jeugdwerkers. Er zijn natuurlijk veel meer maatregelen denkbaar zoals door veel bewoners geopperd: extra cameratoezicht of het idee zoals dat op de initiatievenmarkt in 2019 werd gepresenteerd voor de inzet van Wijkconciërge(s).
11. Welke andere maatregelen worden op dit moment ingezet om de overlast die wordt ervaren terug te dringen?
12. Zijn er andere maatregelen die op dit moment worden overwogen, zoals bijvoorbeeld de Wijkconciërge(s) of extra camera toezicht?
13. Hoe kan de gemeenteraad het college helpen om op korte termijn verdere maatregelen in te zetten om de overlast te beperken?
Onderzoek van woningcorporatie Intermaris leert ons dat steeds meer huurders in en rond het centrumgebied van de Kersenboogerd, aangeeft binnen nu en een jaar te willen verhuizen. Dit percentage loopt op als gevolg van overlast en een gevoel van onveiligheid. De wijk Kersenboogerd is echt geen achterstandswijk. In grote delen van deze ruim opgezette groene wijk is het prima wonen. Wij vinden het echter tijd dat we op die plekken waar het woonplezier ernstig wordt aangetast en onveiligheid wordt ervaren door vernielingen en overlast, we nu op korte termijn maatregelen nemen. Ook in de openbare ruimte. Te denken valt aan meer en vaker onderhoud, het eerder opruimen van (illegaal) gestort grof vuil en (drugs) afval, maar ook daadwerkelijk ingrijpen in de openbare ruimte. Bewoners noemen ook gewoon meer verlichting en het feller laten branden van bestaande verlichting als wens.
14. Op welke wijze zijn op korte termijn wijzigingen in de openbare ruimte en de dienstverlening in de wijk mogelijk om de overlast te beperken en gevoelens van onveiligheid weg te nemen?
Wij begrijpen dat dit een moeilijk dossier is en dat we niet willen sturen op incidenten. We menen echter dat we allang niet meer kunnen spreken van incidenten en dat we de bewoners van de Kersenboogerd nu ook echt een maximale inzet van middelen verschuldigd zijn.
Wij zien de beantwoording van de vragen graag binnen de daarvoor gestelde termijn tegemoet.
Guido Breuker - Hoornse Onafhankelijke Partij
Aart Ruppert - VOC Hoorn
Chris de Meij - VVD
Rene Assendelft - Hoorn Lokaal