Ontmoediging gebruik van schadelijke en verslavende nicotinezakjes

Geschreven door Redactie
Ontmoediging gebruik van schadelijke en verslavende nicotinezakjes

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert het gebruik van nicotinezakjes te ontmoedigen.

De nicotinezakjes werken verslavend en zijn erg schadelijk voor de gezondheid.

Een nieuwe trend kwam onlangs in het leven: het gebruik van nicotine zonder tabak. Steeds vaker duiken de nicotinezakjes op in Nederland.

Vooral onder jongeren en jongvolwassenen kan het een groot probleem worden. De nicotinezakjes zijn aantrekkelijk, omdat ze ook gebruikt kunnen worden op plekken waar roken verboden is. Daarbij is het gebruik aanlokkelijk vanwege de velen smaken die verkrijgbaar zijn. Vanwege de schadelijke en verslavende stoffen is het belangrijk om te voorkomen dat meer mensen nicotinezakjes gaan gebruiken.

Het gebruik en de effecten

De nicotine wordt voor het gebruik onder de bovenlip geplaatst, op het tandvlees. Gebruikers krijgen via het slijmvlieg en het speeksel de stoffen in de mond binnen. Het gebruik op deze manier geeft de gebruikers een kick van adrenaline. De nicotinezakjes kunnen hierdoor een verslavende werking geven. Veel bijkomende bijwerkingen en klachten zijn onder andere de irritatie aan de keel- en mondholte, hikken, maagklachten, misselijkheid, hartritmestoornissen en duizeligheid. Bij gebruik van grote hoeveelheden kan de nicotine zelfs schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en geeft het een nadelig effect op de ontwikkeling van het jonge, nog verder te ontwikkelen brein.




Onze Ambassadeurs