Toename psychische klachten dreigt door combinatie winterdepressies en strengere maatregelen

Geschreven door Redactie
Toename psychische klachten dreigt door combinatie winterdepressies en strengere maatregelen

60% van de Nederlanders heeft door de coronacrisis meer dan normaal last van psychische klachten. Door de naderende herfst- en wintermaanden kan er in combinatie met de dinsdag aangescherpte maatregelen een verontrustende situatie ontstaan.

Eén waarin psychische klachten die mensen ervaren door het winterweer versterkt worden. Een derde van de Nederlanders heeft namelijk weleens last van een winterdepressie of een mildere winterdip. Pricewise zet de remedies voor een winterdepressie en de belemmeringen van de coronamaatregelen daarin op een rij.

Onderzoek van EenVandaag laat zien dat bijna twee derde van de Nederlanders door de coronacrisis meer last heeft van mentale klachten. Zo ervaren mensen een toename van eenzaamheid (27%), stress (26%), prikkelbaarheid (25%), somberheid (21%), slaapproblemen (19%) en nog een aantal andere symptomen als gevolg van corona. Deze symptomen lijken erg op die van een winterdepressie, waar ongeveer een derde van de Nederlanders last van heeft. Wel heeft een winterdip- of depressie een andere oorzaak, namelijk het gebrek aan zonlicht. De dagen zijn korter en donkerder in de winter en dat verstoort het natuurlijke dag- en nachtritme. Het gebrek aan zonlicht is niet goed voor de aanmaak van de gelukshormonen serotonine en dopamine. Ook maakt het lichaam de stof melatonine meer aan, met vermoeidheid en futloosheid tot gevolg. Andere mogelijke symptomen zijn somberheid, een slechte concentratie, prikkelbaarheid en meer eetlust. Deze symptomen kunnen de mentale gezondheid verslechteren.

Sporten helpt om de symptomen tegen te gaan. En hoewel er sinds woensdag niet met meer dan vier mensen op anderhalve meter in teamverband gesport mag worden en er geen wedstrijden meer zijn toegestaan, is het altijd mogelijk om buiten een workout te doen of een rondje te rennen. Twee vliegen in één klap; naar buiten (blijven) gaan is ook een belangrijke remedie tegen een winterdepressie. Het lichaam is zo meer in contact met zonlicht. Met name ochtendlicht remt de aanmaak van melatonine. Dit komt doordat dit licht dan relatief veel blauw bevat. Buiten een sportsessie in de ochtend doen is dus een dubbel goed idee.

Is zonlicht niet genoeg? Dan is lichttherapie een optie. Dit blijkt een effectieve en bewezen aanpak om zonlicht na te bootsen en depressies te verminderen. Een aantal dagen tot weken elke ochtend een aantal minuten voor een speciale lamp (zonder UV-licht) zitten, kan de winterdepressie verminderen of laten uitblijven.

GGZ Nederland vreest dat de druk op de geestelijke gezondheidszorg alleen maar zal toenemen en er een gebrek aan toegang tot zorg ontstaat. Gelukkig is er een oplossing; volgens Pisic is een online behandeling een uitstekend alternatief. Pisic zegt zelfs dat uit onderzoek blijkt dat patiënten vaak meer tevreden zijn over een online behandeling dan over een fysieke behandeling. Ondanks dat reguliere GGZ-instellingen te maken hebben met wachtlijsten, is het doorgaans wel mogelijk om direct te starten met een behandeling bij online zorgaanbieders. De online GGZ-behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel heeft de patiënt een verwijzing nodig van een huisarts, medisch specialist of bedrijfsarts. Ook geldt hierbij het eigen risico. Al met al zijn er dus opties om psychische klachten deze coronawinter tegen te gaan.

Onze Ambassadeurs