Hoogleraar Woningmarkt: 'Combinatie extra woningen en aanleg Lelylijn ligt voor de hand'

Geschreven door Redactie

Het is een logische voorwaarde die wordt gesteld, om alleen extra huizen te bouwen als óók de Lelylijn wordt aangelegd.

Dat concludeert hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft na het lezen van 'Bouwstenen voor het Deltaplan', dat Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen hebben opgesteld.

De provincies willen samen 320.000 nieuwe woningen bouwen, ongeveer een kwart van de Nederlandse woningbouwopgave. Peter Boelhouwer vindt het een begrijpelijk plan. "Er is een enorme woningbehoefte. Er moeten in Nederland de komende 40 jaar zeker twee miljoen woningen worden bijgebouwd. Die kun je in hoge dichtheid in de Randstad plaatsten, maar het ligt meer voor de hand om dat beter te gaan spreiden." Dat kan volgens de hoogleraar alleen met een goede infrastructuur. "Openbaar vervoer hoort daarbij. Het is ook een langgekoesterde wens van de noordelijke provincies om beter aangesloten te zijn op het westen en dat zal de economie ook verder versterken, dus dat deze combinatie nu wordt gekozen ligt voor de hand."

Onze Ambassadeurs