Nierstichting: minder misprikken met echobeelden
Misprikken, dat komt helaas nog wel eens voor. Thuisdialysepatiënten moeten dan naar het ziekenhuis om te dialyseren. Gelukkig is er nu een oplossing: in het Radboudumc kunnen zij voortaan een echoapparaatje mee naar huis krijgen. Zo kunnen de patiënten thuis hun problemen oplossen.
Deze nieuwe mogelijkheid van dialyseren is een uitkomst voor velen. De behandeling kan zelf uitgevoerd worden, te beginnen met het aanprikken van de naalden in de stunt. Doordat het nog wel eens mis gaat, moet de patiënt toch weer een tijd voor dialysebehandeling naar het ziekenhuis.
Wat is Dialyse?
Dialyse is een van de behandelingen bij nierfalen. Door dialyse kan het bloed gefilterd worden, waardoor de nieren dat niet meer hoeven te doen. Tijdens het filteren worden afvalstoffen, overtollig zout en vocht eruit gehaald.
Dialyseren kan op twee verschillende manieren: hemodialyse en peritoneale dialyse (PD). Bij hemodialyse wordt de patiënt aangesloten op een dialysemachine. Hierin zit een kunstnier die het bloed filtert. Deze vorm van dialyse heet ook wel bloeddialyse. Bij een peritoneale dialyse (PD) wordt het buikvlies van een patiënt als filter gebruikt. Daarom heet deze vorm dan dialyse ook wel buikdialyse.
Een nieuwe uitkomst voor thuispatiënten
Bij het Radboudumc in Nijmegen besloten Myrthe Pondman en Anita Tonnen iets nieuws te proberen: kunnen patiënten ook thuis een echo maken? Myrthe Pondman is Projectleider en dialyseverpleegkundige en Anita Toonen is thuisdialyseverpleegkundige.
“Maar onze apparaten zijn nogal log en ingewikkeld. Na overleg met artsen en de vaattoegangsverpleegkundigen, zijn we op zoek gegaan naar een echo die makkelijk is in gebruik.’ – Anita Toonen.
Ze vonden een klein echoapparaat dat geijkt is op vaatfunctie en weleens in huisartsenpraktijken wordt gebruikt. Om vervolgens een training op te zetten voor patiënten dienden Pondman en Toonen een voorstel in bij de Nierstichting Challenge.
Echo als controlemiddel
De patiënten leren in de training zelf aanprikken met behulp van de echobeelden. Het belangrijkste doel is om te voorkomen dat patiënten naar het ziekenhuis moeten, maar beter aanprikken heeft ook een medisch voordeel. Want als je vaak mis prikt, krijg je sneller vaatwandbeschadigingen en ook de kans op aneurysma’s wordt groter. In het ergste geval scheurt de shunt waardoor een operatie nodig is voor een nieuwe vaattoegang.
Zodra de training voor thuisdialyse weer wordt opgestart – deze lag tijdelijk stil vanwege corona – worden alle nieuwe patiënten die thuis gaan dialyseren meteen getraind om vertrouwd te raken met de echo. Als er dan later problemen ontstaan, krijgen ze de echo direct mee naar huis.
De dialyseafdeling van het Radboudumc is de eerste die patiënten zelf een echo mee naar huis geeft. In de toekomst wil de afdeling misschien nog meer echo’s aanschaffen zodat meerdere patiënten er tegelijk een thuis kunnen hebben.