Provincies Noord- en Zuid-Holland bundelen krachten met ondernemersinitiatief Circulair West

Geschreven door Redactie
Provincies Noord- en Zuid-Holland bundelen krachten met ondernemersinitiatief Circulair West

De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland verbinden zich de komende 3 jaar als vriend aan stichting Circulair West.

Circulair West is opgericht door een groep ondernemers met een gezamenlijk doel: het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Door de nieuwe samenwerking kunnen de provincies en de aangesloten ondernemers kennis en expertise over circulair ondernemen delen, de netwerken aan elkaar verbinden en waar mogelijk samenwerken in concrete circulaire projecten.

Leon van Ast, aanjager en kwartiermaker van de stichting Circulair West, is blij met de ontwikkeling: “De deelname van beide provinciën geeft ons nog meer motivatie om van bedrijven in West-Nederland circulaire koplopers te maken. Door de handen ineen te slaan gaan we sneller op weg naar nieuwe circulaire ecosystemen die ondernemers helpen en ondersteunen om toekomstbestendig en toekomstwaardig te zijn en blijven.”

Stichting Circulair West

Circulair West laat door concrete projecten zien waar de kansen en mogelijkheden van circulair ondernemen liggen, maar ook wat knelpunten zijn en waar nog meer kennis en innovatie nodig is. De stichting is vorig jaar opgericht door een zestal bedrijven uit de Duin- en Bollenstreek (AW Groep, De Beelen Groep, HOEK, Ouwehand Bouw, Meerlanden en Timpaan). Inmiddels is deze hechte groep aangevuld met een twintigtal bedrijven, instellingen en meerdere gemeenten.

Circulair in 2050

Het steunen van de stichting draagt bij aan de doelen van beide provincies om in 2050 volledig circulair en klimaatneutraal te zijn. In een circulaire economie wordt efficiënt omgegaan met grondstoffen en wordt er duurzaam geproduceerd en geconsumeerd binnen de grenzen van onze aarde. Denk hierbij aan het omzetten van afval tot grondstof en het reduceren van CO₂-uitstoot.

Gedeputeerde Zita Pels (Noord-Holland): “Er is maar één economie met toekomst, en dat is een circulaire economie. En dat kunnen wij als overheden niet bereiken door op onze eilandjes te blijven zitten. Ondernemers zijn een belangrijke sleutel in deze transitie en regionale samenwerking ook. Bij Circulair West komen beide samen. De kennis die zij vergaren op het gebied van circulair ondernemen door te dóen, samen met bedrijven uit de regio, is goud waard.”

Gedeputeerde Meindert Stolk (Zuid-Holland): “In Zuid-Holland weten ondernemers die zich bezighouden met circulaire oplossingen elkaar al steeds beter te vinden. Dankzij Circulair West gaat dat gemakkelijker én over de provinciegrenzen heen. Ook als provincies kunnen we daarvan leren: waar lopen ze tegenaan, waar liggen kansen? Ik hoop dat het mooie nieuwe samenwerkingen oplevert; tussen ondernemers, maar ook met onderzoekers en andere overheden. Want we moeten het samen doen.”






Onze Ambassadeurs