Groendakbedekking, wat is het?

Geschreven door Redactie

Een groendak of levend dak is een dak van een gebouw dat gedeeltelijk of volledig bedekt is met mos, gras of planten.

Groene daken hebben verschillende doelen voor een gebouw, bij voorbeeld het absorberen van regenwater, het bieden van isolatie en het creëren van een leefgebied voor dieren. Al die teruggewonnen natuur zal ook weer zorgen voor een vermindering van stress, een omgeving die er een stuk aantrekkelijker uitziet en het helpt met het verlagen van de stedelijke lucht temperaturen.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een groendak zou willen, zowel voor de verbetering van de buurt waar je woont maak ook voor het huis. Hieronder hebben wij nog een paar voordelen uitgelicht:

  • De installatie van een groendak vermindert de noodzaak om regenwater dat zich ophoopt te beheren, evenals de belasting van lokale rioleringssystemen;
  • In stedelijke omgevingen vermindert de opname van groene daken de totale warmte die door de gebouwen wordt geleid, waardoor veel van de oppervlakken worden bedekt die de meeste warmte zouden genereren;
  • De planten voorkomen de verspreiding van smog en stof, terwijl ze ook veel van de verontreinigende stoffen in de lucht opvangen;
  • Beplante daken kunnen open- bare ruimtes zij n, zoals tuinen of recreatiegebieden, waar de gemeenschap van kan genieten.

Wie weet zien we in de toekomst alleen nog maar daken die bedekt zijn met grasvelden en mooie planten.
Onze Ambassadeurs