Leer om jezelf te motiveren

Geschreven door Redactie
Leer om jezelf te motiveren

Heb jij soms ook geen zin om te doen wat je moet doen en kun je jezelf niet motiveren? Of wil je een doel zetten, maar haal je die nooit.

Dan is het handig als je weet hoe je jezelf kunt motiveren om toch de dingen te doen die je moet of wilt doen.

Wat als je niet kan falen

Soms komt demotivatie vooral door faalangst. Dan denk je vaak ‘wat als het me niet lukt?’ of ‘ik haal toch geen voldoende’. Een goede vraag om jezelf dan te stellen is: ‘wat als ik niet zou kunnen falen?’ Denk hier eens even over na. Wat als je zeker wist dat het je zou lukken?

Als je het eenmaal goed hebt gedaan en het succes groot is werkt dat stimulerend. Je verlangen naar het resultaat wordt groter en daarmee wordt het gemakkelijker om te leren voor de dingen die belangrijk zijn. Of gewoon voor dingen in het algemeen.

Begin op tijd

Een goede manier om je algemene motivatie te trainen is door op tijd op te staan en te gaan bewegen. Wanneer je sport maken je hersenen bepaalde stofjes aan die zorgen voor een geluksgevoel. Je zult je beter over jezelf voelen. En op deze manier start je de motor op. Je bent warm gedraaid en zult makkelijker je klussen doen die je die dag gepland hebt staan.

Beloon jezelf voor je werk

Het is ook belangrijk om jezelf te belonen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meer bent gaan sporten maar nog niet zo veel bent afgevallen. Het is minstens net zo belangrijk om jezelf te belonen voor je inzet. Bedenk vooraf hoe je jezelf wilt belonen. Zo kan je ernaar uit kijken en blijf je doorgaan.

Wees trots op jezelf voor dat stappen die je gezet hebt. Zo krijg je meer zin om ook de vervolg stappen te nemen of om net effe door te gaan wanneer je van plan was te stoppen.





Onze Ambassadeurs