Dijklander Ziekenhuis Hoorn volledig rookvrij

Geschreven door Redactie
Dijklander Ziekenhuis Hoorn volledig rookvrij

1 januari 2022 is het Dijklander Ziekenhuis een rookvrij ziekenhuis. Binnen en buiten, op het hele terrein.

Ieder jaar overlijden in Nederland twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Dat zijn er meer dan door drank, drugs, misdaad en verkeer bij elkaar. Het is de belangrijkste oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden die te voorkomen is. Ook het Dijklander Ziekenhuis wil bijdragen aan een rookvrije omgeving en een rookvrije generatie. Het Dijklander Ziekenhuis is daarom vanaf 1 januari 2022 volledig rookvrij. Dat betekent dat in het gebouw en op het terrein (inclusief parkeerterrein) niet meer gerookt mag worden.

Gezonde omgeving

Een rookvrij Dijklander geldt voor medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen op het terrein van het ziekenhuis. Hiermee zorgt het Dijklander voor een zo gezond mogelijke omgeving voor iedereen die in het ziekenhuis komt. Het Dijklander begrijpt dat dit voor sommige mensen een lastige boodschap is. Patiënten die in het ziekenhuis verblijven, en toch willen roken, kunnen in gesprek met de arts eventueel nicotinevervangers krijgen. Ook als een patiënt is opgenomen in het ziekenhuis, bedlegerig is en door omstandigheden niet kan stoppen met roken, zal in overleg met de behandelend arts worden gekeken naar een oplossing.

Nationaal Preventieakkoord

In het ziekenhuis roken mocht al lang niet meer, maar vanaf 1 januari is roken rondom het ziekenhuis ook verboden. Hiermee loopt het Dijklander voor op het Nationaal Preventieakkoord waarin is vastgelegd dat vanaf 2025 alle ziekenhuizen rookvrij zijn. Zo’n veertig ziekenhuizen, waaronder Amsterdam UMC, het OLVG en Noordwest Ziekenhuisgroep, zijn al rookvrij.




Onze Ambassadeurs