Hoe maken bijen honing? Van de bijenkorf naar de pot

Geschreven door Redactie

Hoe maken bijen honing? Van bloem, naar maag, naar mond en dan naar de de korf.

Hoe maken bijen honing? In tegenstelling tot veel andere bijen, overwinteren honingbijsoorten niet in de winter. In plaats daarvan blijven ze actief in hun netelroos. Tijdens de koudste maanden clusteren honingbijen samen om warm te blijven en te overleven op de zoete substantie die ze al weken van tevoren hebben opgepot. Die stof is honing.

Alle bijen in een bijenkorf profiteren van de honingoogst, maar de taak van de honingproductie ligt bij de vrouwelijke werkbijen, volgens biologen van de Arizona State University. Deze voederbijen vullen hun magen met nectar van bloemen voordat ze terugkeren naar de korf om het in honing om te zetten. Mannelijke honingbijen, die ongeveer tien procent van de bijenkorfpopulatie uitmaken, brengen hun leven door met het eten van deze honing, voordat ze de bijenkorf verlaten om te paren.

Er zijn veel factoren die bepalen hoeveel honing een enkele bijenkolonie in een winterperiode moet produceren. Het hangt af van het klimaat waarin de bijen leven, hoeveel ventilatie de korf heeft, het aantal en het soort bijen in de korf.

Productie in de bijenkast

Een bij moet misschien meer dan 1.000 bloemen bezoeken voordat zijn honingmaag helemaal vol is. Wanneer dit is bereikt, keert het terug naar de bijenkorf om het honingproductieproces te beginnen.

De bij braakt vervolgens de nectar uit de honingmaag uit en wordt van mond tot mond tussen de bijen van de korf gevoerd om het vochtgehalte te verminderen. Elke bij kauwt volgens ongeveer een half uur op de nectar.

Soms kan de nectar in een lege cel worden geplaatst, voordat deze aan een andere bij wordt doorgegeven. Een bijenkorf kan meer dan 33 graden Celsius zijn, waardoor een deel van het vocht uit de nectar verdampt terwijl het wordt bewaard. Wanneer het vochtgehalte van de nectar wordt verlaagd van 70 procent tot ongeveer 20 procent, wordt het honing. De honing wordt opgeslagen in cellen in de korf totdat het nodig is.

Terwijl nieuwe bijenlarven in aparte broedcellen groeien, worden honingcellen gevuld met honing ter voorbereiding op de komst van de nieuwe bijen. Wanneer de bijenlarven zijn gegroeid en uit hun cellen komen voeden honingbijen ze met de energierijke honing die ze hebben verzameld. De honing wordt vermengd met stuifmeel tot "bijenbrood" voor extra voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, mineralen en antioxidanten).

Onze Ambassadeurs