GGD: Meer mensen met psychische klachten door coronacrisis
Het aantal mensen in Noord-Holland dat kampt met psychische klachten is toegenomen. Dat komt voor een deel wellicht door de coronacrisis. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD. Door de coronacrisis voelen mensen tussen 18 en 65 jaar zich eenzamer, angstiger en depressiever. Maar uit het onderzoek blijkt ook we minder drinken en minder roken.
Dit geldt met name voor de regio's Gooi en Vechtstreek, Noord-Holland Noord en Kennemerland. De regio Zaanstreek-Waterland kan geen regionale cijfers verstrekken en richt zich alleen op de cijfers per gemeente. Die verschijnen in september.
Verder blijkt dat de verschillende regio's op mentale gezondheid net onder het landelijke gemiddelde scoren behalve de regio Amsterdam. In Nederland heeft gemiddeld 6,4 procent van de bevolking een hoog risico op angst en depressie, in Amsterdam is dat hoger: 8,4 procent.
De coronacrisis heeft vooral veel impact op jongeren. Zo ervaren jongeren in de regio Gooi en Vechtstreek meer stress (+22%) en zochten ze ook meer contact met de GGZ (+12%). De GGD zegt hierover: "Jongvolwassenen staan onder druk. Drie op de tien 18- tot 34-jarigen hebben in de voorgaande vier weken (heel) veel stress ervaren. Ze hebben minder veerkracht, hoger risico op een angststoornis en depressie en vaker contact met een psycholoog."
Komend jaar doet de GGD meer onderzoek naar de mentale gesteldheid van jongeren.