Wie niet werkt zal niet wonen?

Geschreven door Redactie
Wie niet werkt zal niet wonen?

Het aantal Oost-Europese arbeidsmigranten dat onderdak vraagt bij een daklozenopvang is sinds de coronacrisis fors gestegen.

In de vier grote steden zijn de afgelopen maanden honderden dakloze arbeidsmigranten opgevangen, melden NRC, NOS Journaal en RTL.

Het is voor het eerst dat het aantal dakloze arbeidsmigranten, die voor de coronacrisis geen recht hadden op maatschappelijke opvang, in kaart is gebracht. Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, hebben ze wel recht op opvang, of bij winterweer.

De gemeente Amsterdam heeft zo'n 400 bedden speciaal voor de opvang van arbeidsmigranten. Den Haag heeft 175 extra bedden en Rotterdam 150. In Utrecht steeg het aantal mensen in de opvang met circa 70. De stijging komt doordat veel arbeidsmigranten door de coronacrisis hun baan zijn verloren en veel banen die door arbeidsmigranten worden uitgevoerd zijn gekoppeld aan een woning.

De dakloze arbeidsmigranten komen uit landen als Polen, Roemenië en Bulgarije. Ze zijn in Nederland aan het werk geweest en vaak ging dan om een combinatie van werk en huisvesting. Dus geen werk betekent ook geen huisvesting en dus niks meer hebben en op straat staan.




Onze Ambassadeurs