Vijf Alkmaarse horecaondernemers pakken voedselverspilling aan

Geschreven door Redactie

Op 11 april 2022 was de kick-off van het programma om voedselverspilling in Alkmaar aan te pakken.

De restaurants Turfmarkt, Fonduerestaurant de Fransman, Brownies & DownieS Alkmaar, Grand Café de Kleine Waarheid en Grand Café Klunder krijgen de komende maanden begeleiding om voedselverspilling in hun bedrijf aan te pakken. Zodat ook andere horecaondernemers deze voorbeelden gaan volgen. Daarnaast voegen zij minimaal één duurzamer of gezonder gerecht aan de menukaart toe.

Nieuw gerecht op het menu

De ondernemers beginnen met een 0-meting die inzichtelijk maakt wat er aan voedsel verspild wordt. Op basis daarvan brengen specialisten de mogelijke besparing in kaart. Vervolgens worden handige hulpmiddelen en informatie op de locaties afgestemd. Ook wordt er met de ondernemers gekeken naar de milieu-impact van hun menukaart. Het doel is om minimaal één gezonder of duurzamer gerecht aan het menu van het horecabedrijf toe te voegen of een bestaand gerecht aan te passen.

Inez Noordermeer en Barbara Schaaper van Brownies & DownieS waren meteen enthousiast over dit programma: “Wij kijken al kritisch naar onze bedrijfsvoering zodat deze zo duurzaam mogelijk verloopt. De koffieprut wordt bijvoorbeeld al opgehaald door Upcycle/bicycle. Maar we hebben ook het idee dat het op sommige punten nog beter kan. Door aan te sluiten bij dit programma krijgen we een beter inzicht in de verspilling, nieuwe hulpmiddelen én een waardevolle toevoeging op onze menukaart.”

Onze Ambassadeurs