Nationale Handdruk Dag

Geschreven door Redactie

Van alle verschillende vormen van begroeting is de handdruk misschien wel een van de oudste.

De oorsprong van de handdruk is moeilijk te achterhalen. Theorieën suggereren dat het een manier was voor middeleeuwse ridders, Romeinse soldaten en andere  mannen met wapens om te controleren op verborgen dolken door elkaars onderarmen vast te pakken als begroeting.

Archeologische ruïnes in het oude Griekenland ondersteunen deze theorie. De grafstèle toont twee soldaten die elkaar de hand schudden en dateert uit de 5e eeuw voor Christus.

Een nog ouder record in Egypte suggereert dat de handdruk een ander soort kracht had: de kracht van geven. Volgens de Babylonische gewoonte zouden koningen de hand van het standbeeld van de god Marduk vastpakken voordat ze de troon beklommen. Deze daad werd jaarlijks herhaald tijdens het festival van Zagmuk om zijn macht over te dragen naar het volgende jaar.

Net als in de oudheid hebben moderne handdrukken over de hele wereld verschillende gebruiken. Vrouwen droegen meestal geen wapens en schudden daarom geen hand als een vorm van begroeting. In de Verenigde Staten, Rusland, Australië, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk zijn de handdrukken meestal stevig, maar zelfs degenen met een stevige begroeting hebben aanhoudende verschillen. In de meeste Aziatische landen, zoals China, Japan en Zuid-Korea, is de greep echter licht en mag er geen direct oogcontact zijn.

Schud de hand van minstens één persoon vandaag. Misschien wil je ze gewoon een goede dag wensen terwijl je dit doet. Het is ook een dag om je handdruk te perfectioneren. Een greep die te stevig is, kan als agressief overkomen, en een die te zwak is, kan onoprecht lijken.

Gebruik #NationalHandshakeDay op sociale media.


Onze Ambassadeurs